Bakgrund

Nån gång på 90-talet blev jag ombedd av radioprogrammet Sverigeredaktionen, och Maud Larsen, att skriva några verser på temat ”nya familjeformer”. Redaktionen hade kläckt idén att utgå från Elsa Beskows bok Tomtebobarnen, för att skildra moderna familjer.
Sagt och gjort. Det blev, tror jag, fem strofer, som även inkluderade tomtarnas skilsmässa och delad vårdnad.

Tio år senare visade Regionmuséet i Kristianstad en Beskow-utställning som Riksutställningar producerat. Museet bad mig bidra med berättelser vid invigningen. Då mindes jag de där jag gjort en gång, och framförde verserna både för barn och vuxna, i skilda framträdanden. Det blev mycket uppskattat trots att jag, som normalt berättar fritt i obunden prosa, ofta delvis improviserat, kände mig smått obekväm att vara bunden till fastställda ord.
På länsbussen till Malmö efteråt, genom det ödsliga vinterlandskapet, funderade jag på vart tomtarna tagit vägen. Har de också flyttat till stan? När jag klev av bussen vid Triangels hållplats föll min blick på en papperskorg fäst vid hållplatsstolpen och det stod klart för mig att om jag vore nyanländ tomte, skulle mitt första hem bli en sådan papperskorg. Så föddes idén att skapa en gatuutställning med interaktiva tomtebon i kommunala papperskorgar.

Först ut blev Lunds Sommarscen 2014. Nu är jag tillbaka till Kristianstad och Regionmuseet, hösten 2015. Samtidigt förbereder jag en bok om tomtarnas urbanisering.

Och alltsammans har blivit så plågsamt aktuellt, för nu vandrar flyktingar med sargade fötter på riktigt, på våra vägar.

 

Kommentera